Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2010 21:42 - Севлиево отхвърли опитите за диктат на София за боклука, Зелената партия излезе с предложение до кметовете на засегнатите общини...
Автор: 444 Категория: Политика   
Прочетен: 1659 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.09.2010 22:26


          Севлиевският общински съвет прие на днешното си заседание Декларация за несъгласие с решението на Министерски съвет от 14 септември тази година за депониране на балирани отпадъци на Столична община в „Регионалното депо за отпадъци-Севлиево". В приетата с пълно единодушие Декларация се посочва че това би създало значителни екологични проблеми за Севлиевска община. Разчетените 20 000 тона софийски боклук  (Решение на МС № 668/15.09.2010г http://www.moew.government.bg/recent_doc/waste/2010/Reshenie_MS_668.pdf)  всъщност са капацитета на депото за две години. Допълнително утежняващо обстановката обстоятелство е ландшафта на района, но официалните власти никога не са се съобразявали с това. Последния опит за диктат е отпреди година (юли 2009г), когато МОСВ искаше да изпрати там 140 000 тона отпадъци от Габрово, В. Търново, Горна Оряховица, Трявна, Гурково, Левски, Белене, Никопол, Павликени и Свищов, при условие че депото е 100% собственост на общината (изградено със средства по програмата ИСПА) и  проектирано, за да приема и обработва отпадъците на Севлиево, Сухиндол и Дряново. Кмета на Севлиево Йордан Стойков определи решението тогава като истинско безумие и ние сме свидетели как то се повтаря отново, но този път на власт не е Тройната Коалиция а ГЕРБ. Разлика няма: „Сега действаме за да намерим решение. Извозваме балите и няма да има процедура срещу България”, заяви преди 2 години кметът на София (и “отново подчерта, че Столична община е изпълнила своите ангажименти по отношение на решаване на проблема със софийските отпадъци. Той обясни, че когато подпише споразумения с кметовете на общините, в които ще се извозват софийските бали, ще го обяви” http://www.focus-news.net/?id=s2072) , днес той е вече премиер, а балите продължават да странстват из страната, въпроса със софийския боклук продължава да бъде на дневен ред, заплахата от санкциии от ЕС – също, а завод за отпадъци край София – няма. “Предишните са виновни”…Този път и споразумения с кметовете няма...налага им се с правителствено решение !!!

 

       Възприятията са чужди на определена група от хора и това расте в геометрична прогресия с израстването в йерархията, за да станат напълно глухи, когато станат министри: „Мисля, че успяхме убедително да аргументираме нашата теза и към настоящия момент имаме уверението на МОСВ, че няма да бъдем притеснявани настойчиво за приемане на тези отпадъци", каза кметът на Севлиево, Йордан Стойков и подчерта, че не е приемливо да се решават екологичните проблеми на други общини за сметка на създаване такива на Севлиево…Общината категорично отказва да приеме отпадъци от други градове" (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=373253 09.07.2009г). Наложи му се да го направи отново тези дни, обяснявайки същите неща…Този път острата реакция на жителите намери израз в подписка, в която досега има събрани над 3000 подписа. Дано те и всички други, които ще се включат в кампанията тези дни, помогнат за разбирането на  позицията  на Севлиево, която не се е променяла от години. Ето позицията, която това правителство не иска да чуе, защото е НЕУДОБНА:


" Не за първи път определени кръгове се опитват да прехвърлят отговорността за несправянето със софийския боклук върху други общини в страната.

„Досега сме имали възможността да отклоним тези намерения. Не случайно общината влезе в тежък конфликт с предишното правителство и отказа тогава да приеме отпадъци. Но това решение е резултат от неспособността на правителството и на Столична община да решат проблема. По този начин няма да се реши проблемът на София, а само ще се създаде проблем и на други места”


 

        Във връченото на кмета на община Севлиево становище на Зелената партия се “Изказваме абсолютното си несъгласие с решението на Правителството за депониране на 20 000 т столичен боклук в депото за битови отпадъци в гр. Севлиево, без съгласието на Общината и обществеността на града…” а във вторник Зелената партия следното предложение към кметовете на  Пловдив, Ловеч, Карлово и Севлиево: 

 

Подател: Bulgarian Green Party
До: Bulgarian Green Party
Относно: предложение на ЗП във връзка със столичните отпадъци
Дата: Вторник, 2010, Септември 21 11:47:16 EEST


До кмета на община Пловдив

До кмета на община Ловеч

До кмета на община Карлово

До кмета на община Севлиево

До СМИ

 

Предложение на Зелена партия

Относно: Депонирането на балирани отпадъци на Столична община на депата за битови отпадъци в други общини

 

Зелената партия счита, че безотговорността на Столична община през последните 15 години по отношение на решаването на проблема с битовите отпадъци, който е заплаха за здравето на столичани, отдавна надхвърли регионалните рамки. Сега вече заплахата е насочена и срещу български граждани, живеещи в други общини, който по никакъв начин не носят вина за бедственото положение до което бе докарана столицата. Вина за това носят администрацията на града и политическите партии в Столичният общински съвет. Зелената партия за последните десет години е давала множество предложения за решаване на проблема, но управите на София, по ред причини, реално не се занимаваха с това, което им е най-неотложно задължение.

За да спасим София и да не допуснем да бъдат вкарани в бедствие и други общини и български граждани, трябва категорично да се противопоставим на досегашния начин на „решаване” на проблема – бездействие и прехвърляне на отговорността на други, като последните потърпевши се оказват българските граждани в други населени места.

В тази връзка, Зелената партия счита, че определението „балираните отпадъци, генерирани на територията на Столична община” е използвано в постановлението, за да се прикрие, че посочените отпадъци, вече не могат да бъдат класифицирани като битови отпадъци.

Зелената партия счита, че от момента на балирането до сега, в опакованите отпадъци, в резултат от действието на различни микроорганизми, протичат и са протичали неконтролируеми процеси на гниене. За част от тези микроорганизми имаме основание да се предполага, че са патогенни и представляват опасност за здравето на хората и тези микроорганизми и продуктите от тяхната дейност се намират в момента в балите.

В Наредба №3 за класификация на отпадъците са определени свойствата, наличието на които определят дали даден отпадък е опасен или не. Зелената партия счита, че посочените факти са основание да се предполага, че балираните отпадъци притежават свойството Н9 : „инфекциозни – вещества, съдържащи жизнени микроорганизми или техни токсини, които са известни или за които има основание да се счита, че предизвикват болести при хората или при други живи организми.”

Зелената партия счита, че по отношение на балираните отпадъци следва да се приложи правилото по чл. 6, ал. 2, т. 4 от посочената наредба, съгласно което, даден отпадък се класифицира като опасен, когато „съществува съмнение, че притежава едно или повече от свойствата по приложение № 2”. В дадения случай,  всеки непредубеден човек ще се съгласи, че имаме реални основания да се съмняваме, че балираните отпадъци притежават посоченото свойство Н9.

Зелената партия настоява, с оглед опазване здравето на хората и околната среда, притежателят на отпадъците, Столична община, да докаже, че отпадъците, съдържащи се в балите не притежават опасни свойства по правилата, определени в посочената наредба.

 Зелената партия счита, че:

-      кметовете на засегнатите общини са в правото си и с оглед защитата здравето на хората и околната среда в ръководените от тях общини са длъжни да поискат от Столична община резултати от изпитванията на отпадъците, които да доказват, че балираните отпадъци не са опасни отпадъци в момента;

-      при изпитванията да се спазват всички изисквания на Наредба №3 за класифициране на отпадъците;

-      кметовете на общините трябва да направят обществено достояние резултатите от тези изпитвания.

 

В тази връзка предлагаме следната последователност от действия на кмета на общината:

1.      Изпращане на писмо до Столична община, като притежател на балираните отпадъци, с искане да се предоставят резултатите от новата класификация на предлаганите за депониране отпадъци, извършена по реда на чл. 9 от Наредба №3 за класификация на отпадъците (за краткост, по нататък - Наредбата).

2.      Ако такава класификация не е извършена преди предстоящото транспортиране и депониране на територията на вашата община, да се изиска от притежателя на отпадъците да я извърши, съгласно реда, определен в Наредбата.

 

Изискването на тази класификация ще даде яснота за степента на опасност за здравето на жителите на вашата община. Също така нейната липса би поставило под удар общинските власти, особено ако възникнат епидемиологични заплахи във вашата община, в случай че приемете отпадъците на ваша територия.

С пълните основания за подобно искане можете да се запознаетe в приложения файл или на страницата на Зелената партия www.greenparty.bg

 

НИС на Зелена партия

 

 




Тагове:   диктат,   общините,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 444
Категория: Политика
Прочетен: 458910
Постинги: 129
Коментари: 156
Гласове: 258
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Никола Петков - враг и на царя, и на комунистите
2. Никола Петков - Уикипедия
3. Фамилията Петкови и политическата история на Нова България
4. Как парламентът се подигра с нас
5. Опасните новини. ДАНС срещу интернет и прогреса
6. Какво да очакват 7,5 милона българи
7. ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - Приета на московския ционистки конгрес 1988 г.
8. Голата Истина или една Антибългарска статия
9. Европейски парламент
10. Информационните технологии и Гражданското Общество
11. Портал Европа
12. Екип Нюз - Кажи на баба си кой й изяде пенсията
13. Новини и събития около о.р. генерал-лейтенант д-р Бойко Борисов, кмет на София
14. Агросъвети
15. АЕЦ "Белене" не е нужна на България
16. Владимир Путин даде домашно на Бойко Борисов
17. "Тогава продължаваме по нашия сценарий"- Напъни се... ГОЦЕ...Давай...
18. ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА
19. КОЙ и КЪДЕ по света ЗАБРАНЯВА партии в 21 век? Бойко Борисов, разбира се. В България, естествено.
20. Черен списък на фирмите, организациите и личностите, които унищожават българската природа
21. Де зората
22. Европейската криза – шанс за радикално възраждане на света