Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 00:06 - Национализация ли ? Без символите на терора !
Автор: 444 Категория: Политика   
Прочетен: 1579 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.10.2010 07:56


       Много отдавна (1933г.)един друг ексцентрик / Хитлер / в интервю за финансов вестник заявява, че ако индустриалците в Германия не изпълнят задълженията си към обществото, предприятията им може да бъдат национализирани: “Не казвам, че непременно ще го направим, а че можем да го направим…Добре де, изпълнили са исканията му и резултатът не закъснял –само за две години безработицата в Германия била напълно ликвидирана.. Само че ББ не е А.Х. и определено не живеем през 30-те години, а доста по-късно...Аналогията съвсем не е случайна (само че днес, в България народа е принуждаван да изпълнява "задължения" към правителството вместо обратното което е тотален абсурд) защото и на  двамата им се удава “общуването” с медиите, с колосалната разлика обаче, че зад германския “колега” неизменно са стояли изпълнените обещания и реални резултати: хляб и работа, ред и зрелища…Седемдесет години по-късно тук в България сме свидетели само на зле скалъпени зрелища, докато хлябът е под въпрос ( http://e-vestnik.bg/10241/prof-dimitar-ivanov-obednyavaneto-na-balgarite-prodalzhava-s-ogromna-skorost/ ), редът - също..

                И ПОНЕЖЕ СТАВА ДУМА ЗА ЗРЕЛИЩА, ЕТО ГИ:

         На 13.09.2010г Общото Събрание на БФБ /Българска Фондова Борса/ гласува за увеличение на капитала си с което Министерство на финансите увеличи дела си в капитала на БФБ до 50+1%. Това не бе посрещнато еднозначно и пред 11% от гласувалите стояха такива въпроси като това доколко защитени са интересите на всички инвестирали в борсата и къде е принципът на пазарната икономика в една такава схема?Според бившия шеф на БФБ Виктор Папазов, така скроената процедура по увеличение на капитала е несправедлива, съмнителна и отблъскваща големите инвеститори: Вие как ще гласувате, ако някой ви убеждава да продадете стока, която струва 5 лева за 1 лев?... МФ очевидно се опитва да „разводни” и сериозно да ощети останалите, опит за кражба и нагло незачитане на миноритарните акционери.” И още: “..ще се приложи правото на силата, а не силата на правото. Както един обикновен гражданин е безсилен пред една мутра с бухалка, така и останалите акционери са безпомощни пред произвола на МФ. Очевидно това е примерът, който ни дава Министерство на финансите за равнопоставеност на държавната и частната собственост, за защита на миноритарните акционери…предлаганата цена от 1 лев/акция, от която да се възползва само  Министерство на финансите, е несправедлива.Докладът, който се предлага на акционерите, като аргументация и обосновка е уникален по своята некачественост.. Помните ли какво обещаха през януари, когато смениха борда? Да съживят и развият пазара, да приватизират през него. А те какво? Национализират борсата. В светото писание е написано: „ по делата им ще ги познаете”. Видя се колко струват думите им – нищо. Ако помните през януари казах какво ще стане - грабеж. Ето, стана….

         Ето и мнението на президента на един много голям северо-американски инвестиционен фонд, днес е един от големите акционери във БФБ: “Основно изискване, за да разцъфти свободният пазар, е надеждността на правителството. Този елементарен факт изглежда убягва на българското Министерство на финансите. Няма особен смисъл да се опитваме да се борим срещу правителство, чиито методи и отношение повтарят тези на предишни режими”. ( http://www.darikfinance.bg/view_article.php?article_id=39077)

В НОРМАЛНИТЕ СТРАНИ ВАЖИ ПРАВИЛОТО“ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕНА”, А В НЕНОРМАЛНИТЕ /КАТО ВЕНЕЦУЕЛА И БЪЛГАРИЯ/ НАЦИОНАЛИЗИРАТ…

        Месец след “номера” с БФБ, на 20.10.2010г. Бойко Борисов покани представителите на бизнеса в Бавария да инвестират у нас заради
добрия бизнес климат, фискалната стабилност и предвидимостта. Това стана при откриването на  "Икономическия ден на България" в Индустриално-търговската камара в Мюнхен.. "През 2011 година ще бъде важна "зелената светлина" за чуждестранните инвестиции, от които България има нужда". Навярно премиера искрено се е надявал, че баварците не са забелязали “подвизите” с българската фондова борса, но ние силно се съмняваме, а и историите със “Сименс” /и не само/ несъмнено са повлияли на ироничните усмивки у някои от присъстващите, докато други / на снимката в статията на Дневник  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/20/979767_borisov_pokani_bavarskiia_biznes_da_investira_v/?ref=rss / изразяват ..недоумение ! Вероятно новосъздадения Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура /съкратено ПУТКА/  ще достави нужните пародийни специалисти, доктор хонорис кауза ББ ще съдейства за качеството на матрЯла, обучаван там и така жизнено нужен на германските индустриалци, придошли на тумби, за да превърнат страната в новия тигър на Балканите… В недалечното бъдеще перничани ще възпяват проницателността на Вожда, защото още отсега вече сън не ги хваща след обещанието за метро до Перник..Градът ще се разрастне и ще превърне в своеобразен мозъчен тръст, а Бил Гейтс ще праща картички за автограф от безгрешния ни ВОЖД ! Нашумелия с апартаментите си вътрешен министър е доста по-скромен и предстои да открие НАЦИОНАЛНО БЮРО "СИРЕНЕ", докато земеделския министър се направо оля от престараване с отнемането на лицензите на четири фирми, анализът на лабораторията в Хамбург  показва че в изпратените проби липсва соя...dariknews.bg/view_article.php Защо тогава се опитват да съсипят бизнеса им -Защото не са си платили ли ?

         Понеже НЕПРЕДВИДИМОСТТА Е ПРИСЪЩА И ОСНОВНА ЧЕРТА НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО, затова още същия ден / защото лудостта няма граници  / правителството реши да национализира частните пенсионни фондове на категориите тежък труд. Става дума за 500 милиона лева от учредените преди 10 години професионалните фондове, с които правителството възнамерява да покрие дефицита на НОИ. В универсалните фондове пък сега има около 3,5млрд лева, но засега те не влизат в проектите за болшевишка национализация, но има време…С грабежа на професионалните фондове се цели да се покрие част от двумилиадния недостиг в пенсионно осигурителната система, но това в никакъв случай няма да разреши проблемите и, а по-скоро ще отложи краха за известно време, но не задълго и всичко това –за сметка на хората, лишавайки ги от личните им, поименни спестявания, за да ги подари на всички “нуждаещи се”, …Вони на комунизъм, който гласеше че ВСИЧКО Е ОБЩО…И НИЧИЕ ! НЯМА ГРАБЕЖ, ИМА САМО СМЯНА НА СОБСТВЕНИКА !

       Национализацията на личните спестявания ще засегне 230 000 души, част от които миньори, слагайки край на откритите им лични партиди за пенсия, за да ги изсипе в новооткрита “КАЦА” наречена СОЛИДАРЕН ФОНД ЗА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ КЪМ НОИ, който по принцип е част от държавния бюджет. Социалният министър Тотю Младенов не можа да обясни кога ще започне прехвърлянето на активите от частните фондове към КАЦАТА, оправдавайки се че решението трябвало да се вземе в събота на поредното заседание на тристранния съвет. Тази стъпка може и да е изненада за някои, но всъщност е опит за реванш, ден след като лекарите скъсаха споразумението си с кабинета, проваляйки опита на правителството да сложи ръка върху сметката на Здравната каса в БНБ, възлизаща на 1,5млрд. лева..Коментарите на най-високо равнище бяха от рода "ама те защо пак ще протестират ?"

      Мненията на експертите са противоречиви, защото натрупаните средства в лични партиди от професионалните пенсионни фондове за втора пенсия всъщност са инвестирани в активи и осребряването им през БФБ би я довело до срив, обезценявайки ги до непредвидими размери. От друга страна ликвидноста на тези спестявания се затруднява допълнително от обстоятелството че с тях са закупени разни ниско рискови дългови инструменти /акции и облигации, носещи различна доходност и падеж/, сред които и ДЦК /Държавни Ценни Книжа/ и внезапната им продажба би ги обезценила поне до номинала им, лишавайки от право на доходност притежателите им, а точно с тази цел бяха създадени фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. С подобна стъпка стойността им би се изпарила буквално във въздуха, причинявайки грандиозни загуби.. С други думи това не са реални пари, а вложени пари, които правителството си е поставило за задача да присвои под формата на национализация, но това реално с нищо не би могло да промени състоянието на настоящата пенсионна система, след отказа от реформи... Вместо това се прибягва до..средновековно кръвопускане с неясни последици. Незаконно с личните средства на категорийните работници да се плащат пенсиите на всички останали граждани, също както е незаконно с парите за здравно осигуряване да се изплащат пенсии. Съвсем наскоро правителството обеща парите за здраве да бъдат харчени само за здраве, но се отметна от обещанията си, освен че всъщност това е регламентирано по закон. Затова ще протестират лекарите…освен че държавния бюджет вече не е бюджет, а тюрлю гювеч…според прищявките и нуждите на Вожда. Най-големия абсурд е факта, че т придобитите от професионалните пенсионни фондове / ППФ / материални активи ще попаднат в ръцете на НОИ, който няма нито право, нито техническа възможност да ги управлява. ТОГАВА ? ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ ВСЪЩНОСТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ ЩЕ СЕ ЗАЕМЕ С ТОВА ? АПЕТИТИТЕ КЪМ ИМОТИТЕ НА БАН ВЕЧЕ ГИ ЗНАЕМ…т.е. този филм го гледахме...

       След като национализира борсата, правителството е на път да я съсипе. “Към 31 март 2010 година професионалните фондове имат вложения в акции, права и дялове за над 120 млн. лева, като голяма част от тях е в български ценни книжа. Или най-просто казано, приемането на това решение на МС ще доведе до масирани разпродажби на и без това крехкия ни капиталов пазар. Само днес / 20.10.2010г./  с излизането на новината, което съвпадна с края на борсовата сесия, водещият фондов измерител Софикс падна с над 2%. Какво ще бъде отражението й утре може само да се гадае, но в сегашното си състояние на ниска ликвидност, липса на сериозно инвеститорско търсене и икономическа криза, капиталовият ни пазар трудно би преглътнал 120 млн. хапка.

За съжаление, това е вторият негативен сигнал, който изпраща „правителството” към инвестиционната общност и то само в рамките на месец и половина..
Затова пък правителството не се свени да "убеждава" чуждите инвеститори да влагат парите си тук - И ЗАЩО ДА ГО ПРАВЯТ ?

Сега се „национализират” пенсионните спестявания на хората, а какво ли можем да очакваме утре ?( http://www.investor.bg/news/article/107227/363.html)

 

                          АМИ.. МОЖЕ БИ НОВ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ…?


Ако "съвременна България възвеличава сила, докарала на власт режим, който в демократично време е обявен за престъпен (*1)",  управляващите днес, с "идеите" си за национализация на средствата на работниците от тежките категории труд правят опит за възкресяване на същия този режим...С П Р Е Т Е Г И !!

 

IRONIC

 

Заб.

(*1) Марта Георгиева, Председател на ДСБ, район "Средец": Без символите на терора (http://dsb.bg/?page=press&sub=interview&id=1892) По повод подкрепата за гражданската инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия

 

  




Тагове:   НОИ,   национализация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 444
Категория: Политика
Прочетен: 458940
Постинги: 129
Коментари: 156
Гласове: 258
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Никола Петков - враг и на царя, и на комунистите
2. Никола Петков - Уикипедия
3. Фамилията Петкови и политическата история на Нова България
4. Как парламентът се подигра с нас
5. Опасните новини. ДАНС срещу интернет и прогреса
6. Какво да очакват 7,5 милона българи
7. ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - Приета на московския ционистки конгрес 1988 г.
8. Голата Истина или една Антибългарска статия
9. Европейски парламент
10. Информационните технологии и Гражданското Общество
11. Портал Европа
12. Екип Нюз - Кажи на баба си кой й изяде пенсията
13. Новини и събития около о.р. генерал-лейтенант д-р Бойко Борисов, кмет на София
14. Агросъвети
15. АЕЦ "Белене" не е нужна на България
16. Владимир Путин даде домашно на Бойко Борисов
17. "Тогава продължаваме по нашия сценарий"- Напъни се... ГОЦЕ...Давай...
18. ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА
19. КОЙ и КЪДЕ по света ЗАБРАНЯВА партии в 21 век? Бойко Борисов, разбира се. В България, естествено.
20. Черен списък на фирмите, организациите и личностите, които унищожават българската природа
21. Де зората
22. Европейската криза – шанс за радикално възраждане на света